Avsnitt 11 - Fakedelia

avsnitt11.jpg

När psykedelia var på sin kommersiella topp runt 1967-68 var intresset för genren stort bland skivbolagen. Detta ledde dels till att många band gavs chansen att spela in skivor men också skapandet av vad i efterhand har kallats exploito-psych och fakedelia, vilket var ett sätt för skivbolagen att utnyttja hypen runt genren och snabbt tjäna pengar på den. 

I avsnittet gör vi skillnad på begreppen exploito och fakedelia. Det första definierar vi som en ren exploatering av genren där ofta budgetskivbolag (som redan hade för vana att producera exploitoskivor i andra genrers) tog överblivet studiomaterial eller hyrde in studiomusiker som skulle spela så kallad psykedelisk musik. Musiken är till största del instrumental,  då det ofta handlade om restmaterial från andra inspelningar som förpackades i ett omslag med ett psykedeliskt motiv och med ett påhittat bandnamn och en skapad bandhistorik. Allt för att göra en så trovärdig och säljande produkt som möjligt. Fakedelia å andra sidan är ofta musik skapat av ett riktigt band som försöker spela psykedelia och efterlikna de psykedeliska banden men utan några riktiga erfarenheter av psykedelisk musik. Delvis var detta förmodligen styrt av skivbolagen som ville marknadsföra bandet som psykedeliskt men man kan också tänka sig att det var av ren nyfikenhet och intresse som banden provade på att göra psykedelisk musik.

Inom exploito och fakedelia finns det en stor variation i den musikaliska kvalitén, där vissa lyckas göra väldigt intressant och bra musik i sin imitation medan andra bara blev en misslyckad och billig kopia. I avsnittet kommer ni att höra, vad vi tycker, är både bra och mindre bra exempel. 

Id-The Inner Sound of the Id. RCA-Victor 1967
-The Rake
Animated Egg-s/t. Alshire/Somerset 1967
-Sock it My Way
Glass Family-Freakout U. S. A. Sidewalk 1967
-I'm Losing It
Love Exchange-s/t. Tower 1968
-Saturday Night Flight 505
Bhagavad Gita. Phillips 1967/World In Sound 2006
-Long Hair Soulful
Crazy People-Bedlam. Condor 1969
-Parade at the Funny Farm