Avsnitt 7 - Head on down to the garage

MonotonesEarlyPhoto1.jpg

Garage-psych var en huvudgren inom tidiga psykedelia som uppstod då garageband började influeras av den psykedeliska kulturen. Garagebanden bestod ofta av gymnasieungdomar som repade hemma i garaget, inspirerade av r&b, r'n'r och the Beatles. Garage är därför heller inte en väldefinierad genre utan mer ett sammlingsnamn för dessa band och vad som i backspegeln går under namnet garage kan variera kraftigt. Musikmässigt kännetecknas de av enkla och raka låtstrukturer, lo-fi produktioner och inte så sällan med texter om dumpade tjejer, återigen en koppling till musikernas ålder.

Det som är intressant med garage är att det också är en gräsrotsrörelse med liten påverkan från skivbolag vilket gör garagen till ett tidigt exempel på DIY-musik. Många element i garagen återkommer i punken 10 år senare. De band som fick chansen att spela in släppte ofta sina låtar som singlar, därför är 7" det dominerande formatet och det mest intressanta för samlare av garage.

När psykedelia fick sitt genomslag i populärkulturen runt 1966 och ungdomar började experimentera med hallucinogena droger så ändrade musiken karaktär. De psykedeliskt influerade garagebanden började lägga till effekter, bli mer experimentella och texterna inspirerades av deras psykedeliska upplevelser, ofta i form av metaforer som flygresor och drömmar. Garage-psychen lyfter också fram den negativa och mer kaotiska sidan av hallucinogena upplevelser, vilket inte skildrades lika frekvent i till exempel folk-psykedelia, som vi tar upp i nästa avsnitt.

The Deep-Psychedelic Moods. Cameo Parkway 1966
-Color Dreams
Stu Mitchell. Kapp 1967
-Acid
Euphoria*. Maintream 1967
-No Me Tomorrow
Riders of the Mark. 20th Century Fox 1967
-The Electronic Inside and Metal Complexion That Make Up Herr Doktor Krieg
Rasputin and the Mad Monks. 1967
-I Had Too Much To Dream (Last Night)
Hooterville Trolley. Lynette 1968
-No Silver Bird
Nutchez's. Rembrandt 1966
-Open up your mind
Odyssey. White Whale 1968
-Little Girl, Little Boy

*När vi pratar om Euphoria så nämner vi att två av låtarna ges till en norsk artist (en viss Terje Rydal) som släpper dem på en av sina plattor. Det är helt fel! De två låtarna släpps av duon Finjarn and Jensen (dock norska) som gav ut dem på deras självbetitlade album från 1970 men med ändrade låttitlar.