Avsnitt 2 Boston - The Beantown Sound

BillboardOrigADweb.jpg

Bosstown lanserades som östkustens svar på San Francisco. Fenomenet Bosstown kretsade kring skivbolaget MGM och producenten Alan Lorber ( Lorber var tidigare producent åt popakter som The Mugwups, Neil Sedaka och Jackie Wilson ). Dock beskrivs Lorber av många artister som en undermålig producent när det gällde det modernare rocksoundet. Hans roll bestod mest av att skapa hajpen kring den framväxande scenen.

MGM såg möjligheten att profitera på “The summer of love” som svepte över USA och singade några av de stora lokala akterna som Ultimate Spinach, Beacon Street Union och Orpheus. Men en totalsågning av Ultimate Spinachs första album, skriven av Jon Landau i Rolling Stone, skapades en skepsis mot Bosstownscenen som levt kvar ända tills våra dagar. Musikmässigt är Bosstown svårdefinierat då det är en väldigt eklektisk scen som saknar ett tydligt sound. Bosstown är heller ingen musikscen i ordets rätta bemärkelse utan enbart ett pr-trick av MGM och många Bostonband var inte ens en del av hajpen, utan postumt blivit tillskrivna Bosstown av den enkla anledningen att de kom från Boston.

Vi kommer under avsnittet beta av några fantastiska låtar av major label band som  Eden’s Children, Beacon Street Union, Ultimate Spinach och Bo Grumpus men även mer okända Bostonband som St Steven, Lazy Smoke och Owl. Det finns fantastiskt mycket bra musik från denna period och Boston bidrog med sin beskärda del.

We give you “the Bean Town sound”!

Eden's Children-Sure Looks Real. ABC 1968
-Sure Looks Real
Beacon Street Union-Clown Died in Marvin Gardens. MGM 1968
-Clown Died in Marvin Gardens
Ultimate Spinach-s/t. MGM 1968
-Your Head is Reelin
St Steven-s/t. Probe 1969
-Bastich I
Lazy Smoke-Corridor of Faces. Onyx 1969
-There Was a Time
Owl. Onyx 1971
-Aunt Cate is Dead
Bo Grumpus-Before the War. Atco 1968.
-Sparrow Tune

Mer info:

Info om Bosstown och banden http://www.punkblowfish.com/BosstownSound.html och http://www.reocities.com/uridfm/b/bosstown.htm

Intervju med Ian-Bruce Douglas från Ultimate Spinach http://www.terrascope.co.uk/MyBackPages/Ultimate_Spinach.htm