Intervju - Patrick Lundborg

Patrick_PsychExpPic_edited_s.jpg

I detta avsnitt pratar vi med Patrick Lundborg, författaren till boken Psychedelia - An ancient culture, a modern way of life och editor av Acid Archives, om bakgrunden till psykedelisk musik. Psykedelia utvecklades ifrån tre olika genrer, rockmusik, exotica och avantgarde, varav rockmusiken är den viktigaste och mest grundläggande. Här går vi igenom de två andra viktiga musikaliska stilarna, exotica och avantgardemusik, som bidrog på olika sätt till det som skulle bli psykedelia. Vidare får vi ta del av några av de första renodlade psykedeliska låtarna samt genrens stora kommersiella genombrott i och med att the Beatles släpper Revolver, en skiva med tydliga psykedeliska influenser.

Patrick Lundborg har i 20 år forskat och skrivit om psykedelia och amerikansk undergroundmusik. Han är en av de mest kunniga inom ämnet och välkänd för alla med intresse av psykedelisk kultur och musik.

Kolla in hans hemsida: http://www.lysergia.com/

Eden Ahbez-Eden's Island. Del-Fi 1960
-La Mar
Alan Watts-This is IT. 1962
-Love You
13th Floor Elevators. IA 1966
-Roller Coaster (mono)
Dovers. Miramar 1966
-The Third Eye
Beatles-Revolver. Parlophone 1966
-Tomorrow Never Knows