Avsnitt 9 - Pop Psych?...Pop Psych!

pop_psych_arkivet

I det här avsnittet tittar vi närmare på den poporienterade delen av psykedelia. Pop-psych är framförallt en storbolagsgenre med stora påkostade arrangemang, radiovänliga melodier och finstämda harmonier. De största musikaliska influenserna är Beach Boys och Beatles och genren var populär från 1966 till 1968 då psykedelisk kultur nådde sin största utbredning och skivbolagen såg ett kommersiellt värde i psykedelia. Runt 1968 (eller redan 1967) tog musikutvecklingen en ny vändning åt den mer rockiga, gitarrbaserade musiken och 60-tals popen försvann ifrån försäljningslistorna. Dock finns det förstås exempel på psykedelisk pop som är ifrån den senare delen av den psykedeliska eran men då inte släppt på några av de större bolagen. 

Pop-psych är inte heller den genre som bäst definierar psykedelia utan många av banden var snarare influerade av den rådande populärkulturen än egna psykedeliska upplevelser. 

Smoke-s/t. Sidewalk/Tower 1968
-October Country
Millennium-Begin. Columbia 1968
-It's You
Moorpark Intersection. Capitol 1968
-Yesterday Holds On
Robbs. Atlantic 1968
-Castles in the Air
Thorinshield-s/t. 1967
-Brave New World
Glass Bubble. Victory 1968
-You Don´t Need A Reason
Paraphernalia. Time 1969
-Sunny Days