Avsnitt 4 - Midwest Madness

Kansas.jpg

Vi fortsätter våra resa över den amerikanska kontinenten med att fokusera på mellanvästern och delstaterna Illinois, Minnesota, Indiana och Kansas. Långt ifrån den etablerade underhållningsbranschen så utvecklades många spännande band ofta utan stöd från ett etablerat skivbolag. Dessa skivor kallas för privatpressar.

Med privatpressar menar vi skivor som antingen släpptes av banden själva eller låg på små lokala bolag med begränsad distribution. Oftast trycktes skivorna upp i limiterade upplager på ca. 500-1000 ex och är idag ofta de mest eftertraktade skivorna, både pga. deras rarhet men också för att musiken många gånger överträffar det som släpptes på major label bolag.

Men vi börjar med två major label band och först ut är H. P. Lovecraft från Chicago. Deras andra skiva (H.P. Lovecraft II) är bandets höjdpunkt. Här har de skapat en sammanlänkad och meandrande psykedelisk upplevelse med där de två vokalisterna George Edwards och David Michaels når sitt kreativa klimax. Vi fortsätter med Wizards From Kansas som gjorde en skiva och som är ett av de bästa exemplerna på rural psych.

Efter dessa två spår är det dags att sjunka in i privatpressarnas udda värld och vi börjar med ett annat Kansas band, Trizo-50, som är mer känt under namnet Phantasia. Trizo-50 plattan släpptes i 100 ex. och var tänkt som en demoskiva för att skicka till skivbolag. Låten Graveyard är fantastisk 70-tals psykedelia som verkligen visar att de bästa och mest intressanta banden inte alltid var de som togs upp av de stora skivbolagen. Efter Trizo-50 fortsätter vi med Justen O’Brien & Jake från 1978 som bevisar att att den psykedeliska musiken inte dog ut 1970 utan levde kvar under hela 70-talet, dock enbart som undergroundfenomen.

Nästa band är C. A Quintet, en av psykedelians ”holy grails” och deras enda skiva innehåller alla komponenter som behövs för att göra ett psykedeliskt mästerverk. Här vandrar vi tillsammans med Ken Erwin genom hans definition av en ”Trip Thru Hell”. Vi avslutar avsnittet med ännu en klassiker. Bröderna Zerfas kom från Indianapolis och spelade in en skiva 1973 på det lokala bolaget 700 west. Skivan är ännu en gång ett exempel på den kvalité som finns hos privatpressar, både när det gäller musicerande, kreativitet och låtskrivande.

HP Lovecraft-II. Philips 1968
-It's About Time
Wizards from Kansas-s/t. Mercury 1970
-Freedom Speech
Trizo 50-s/t. Cavern Custom 1974
-Graveyard
Justen O'Brien-Time Will Tell. 1978
-Easy Times
C.A Quintet-Trip Thru Hell. Candy Floss 1969
-Cold Spider
Zerfas-s/t. 700 West 1973
-The Sweetest Part