Avsnitt 5 - Everything is bigger in Texas

Houston.jpg

Texas och i synnerhet musikscenerna i universitetstäderna Austin och Houston är lika viktig för den tidiga psykedelian som San Francisco. Psykedeliska droger hade en lång tradition i dessa städer och peyote var vanligt förekommande innan LSD introducerades på campusområdena. Anledningen till Texas betydelse beror till stor del på ett band, the 13th Floor Elevators, som åtminstone i efterhand visats sig vara en av de viktigaste grupperna att definera den psykedeliska genren. The Elevators är ett av få band under perioden vars primära syfte var att förmedla ett psykedeliskt budskap. Skivbolaget International Artists, på vilka The Elevators låg, blev hem för många av banden och i deras studio spelades några av de mest klassiska psykedeliska skivorna in. Liksom San Francisco blev scenen kortvarig och i slutet av 60-talet började allt falera i och med splittringen av the Elevators och tvångsintagningen av Roky Erikson på mentalsjukhus. 1971 gick International Artists (IA) i konkurs, vilket markerar det definitiva slutet.

Dagens avsnitt börjar med två Elevators låtar som representerar början och slutet på gruppens karriär. Kingdom of Heaven är från deras första skiva, The Psychedelic Sound of the 13th Floor Elevators, som släpptes i slutet av 1966 (monoversionen) är en av de tidigaste rockskivor att ha ordet psykedelia i titeln (Psychedelic Moods med The Deep anses vara den första). Låten är en fantastisk ”slice of early psychedelia” och visar hur revolutionerande bandet var och hur tidigt de var att ha ett psykedeliskt sound. Den andra låten, Never Another, är mindre psykedelisk men har ändå sin beskärda del av ”freakiness” med sina konstiga stråkarrangemang och offbeat-känsla.

Vi fortsätter sedan med ytterligare två International Artists band, Red Krayola och Bubble Puppy. Red Krayola visar hur öppna International Artists var för icke-kommersiell musik och är definitivt en av scenens mest experimentiella band medan Bubble Puppy var mer lättillgängligt. Bubble Puppy fick även en hit med Hot Smoke and Sasafrass från samma platta, vilket kortvarigt räddade bolaget från konkurs.

Vidare har vi Moving Sidewalks och avsnittets stora kändis, Bill Gibbons, som kort efter splittringen av bandet blev en av de skäggiga männen i ZZ Top. Tillsammans med Yesterday’s Obsession är dessa bra exempel på Texas garage. Vi avslutar med Cold Sun och den experimentiella Here In the Year.

13th Floor Elevators
-Kingdom of Heaven (The Psychedelic Sound. IA 1967)
-Never Another (Bull of the Woods. IA 1969)
Red Crayola -The Parable of Arable Land. IA 1967
-War Sucks
Bubble Puppy -A Gathering of Promises. IA 1969
-Hurry Sundown
Moving Sidewalks. Tantara 1967.
What Are You Going To Do?
Yesterday's Obsession. Pacemaker 1967
-The Phycle
Cold Sun-Dark Shadow. Rockadelic 1971/1989
-Here In the Year

Mer info om Texas psych:

http://www.texaspsychranch.com/history.htm

http://www.lysergia.com/LamaWorkshop/IAlabel/IAstory.htm