Avsnitt 3 - Greetings from the Tri-State Area

NYBIGPC2.jpg

Avsnitt 3 - Greetings from the Tri-State Area

I det tredje avsnittet färdas vi söderut från Boston och ser vad som pågick i New York, New Jersey och Pennsylvania under perioden. Här överger vi helt tanken på en gemensam scen och avsnittet är enbart av strikt geografisk karaktär.

Vi gör avstamp i New York som var den självklara kulturella knutpunkten för området. Här möter vi fantastiska artister som Gandalf, Morgen och Harumi. Alla med stora ambitioner och skivsläpp på stora bolag men utan att uppnå någon kommersiell framgång. Dock är både Gandalf och Morgen idag riktiga klassiker inom amerikansk psykedelia.

Efter det så besöker vi de lokala scenerna i Pennsylvania. Först ut är Philadelphia och Mandrake Memorial som tillsammans med Todd Rundgrens andra band The Nazz (det första var Woody's Truck Stop) dominerade den lokala psykedeliska scenen. Mandrake Memorials tre skivor sålde över 100 000 ex dock nästan enbart i närområdet. Deras musikaliska utveckling är väldigt intressant och de tre skivorna fungerar nästan som en mall för rockmusikens förändring i slutet av 60-talet, från den första mer garage-pop doftande skivan till deras magnum opus, Puzzle, som för oss in i det konceptuella och proggresiva 70-talet. Puzzle är samtidigt även ett tidigt exempel på användingen av elektroniska instrument i rockmusik.

Vidare till den gamla stålstaden Pittsburgh och det lokala bandet Rebecca & the Sunnybrook farmers. Bandet är döpt efter en klassisk amerikansk barnbok men saknar helt en medlem vid namn Rebecca, dock ingår två stycken Illenas i uppsättningen. En väldigt eklektiskt skiva som blandar och ger med alltifrån pop-psych till ”Spoils of War-avantgardism”, men trots (eller tack vare) detta gjorde en grym platta som släpptes på countrybolaget Musicor. Sist ut är duon Widsith från New Jersey som spelar ut oss med sin patenterade “Science Fiction Blues”.

Gandalf-s/t. Capitol 1968
-Me About You
Morgen-s/t. Probe 1969
-Purple
Mandrake Memorial-Medium. Poppy 1968
-Next Number
Rebecca & the Sunnybrook Farmers-Birth. Musicor 1969
-Oh Gosh
Harumi-s/t. Verve 1968
-Talk About It
Widsith-Maker of Song. Alithia 1972
-Rainfoot's Carnival